Руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе в сряда телефонен разговори

...
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе в сряда телефонен разговори
Коментари Харесай

Турция благодари на Русия за удължената зърнена сделка

Руският министър на защитата Сергей Шойгу организира в сряда телефонен диалози с турския си сътрудник Хулуси Акар. Това заяви " Интерфакс ", като цитира изказване на съветското министерство на защитата.

Разговорът се е провел по самодейност на турската страна. 

" По време на диалозите страните разискаха резултатите от осъществяването на Черноморската самодейност, проблемите на уреждането на Сирия и Нагорни Карабах, както и други области на съдействие от съвместен интерес ", се споделя в изказване на съветското министерство на защитата. 

Акар оцени позитивно съдействието в границите на Черноморската самодейност, отбелязвайки, че това е имало позитивно влияние върху премахването на международната продоволствена рецесия, заяви " Анадолската организация ".

Засягайки проблемите в Сирия, Акар означи, че връзката сред президента на Русия Владимир Путин и турския му сътрудник Реджеп Ердоган е от огромно значение за мира и стабилността в района.

Освен това водачът на турското министерство на защитата благодари на Русия за поддръжката ѝ за попречване на следствията от разрушителните трусове в Турция.

Припомняме, че преди няколко дни срокът на деяние на договорката за зърно беше продължен за следващ път, но Русия съобщи, че това е за период от два месеца. Останалите страни и по-точно Организация на обединените нации запази мълчание за периода, а украинската страна съобщи по-дълъг подобен - 120 дни, или два пъти по-дълъг интервал, отколокото обявиха от Москва. Турция също резервира безмълвие по въпросите за периода.

Русия заплашва да я приключи тъкмо след два месеца, на 18 май, в случай че съветските претенции не бъдат взети под внимание. Външно министерство на Русия декларира, че по-нататъшното решение за удължение на периода ще зависи от напредъка по условия, които не са нито нови и са в границите на меморандума Русия - Организация на обединените нации.

Черноморската самодейност за експорт на зърно беше реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли предходната година и към този момент беше удължена един път - през ноември. Тя разреши експорт на зърно от три украински пристанища.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР